En grundläggande Bitcoin-förklaring om offentliga nycklar, privata nycklar och plånböcker

Kommer du ihåg din första plånbok eller handväska? Det var ett spännande ögonblick, en signal om att du så småningom skulle kunna fylla artikeln med kontanter och äntligen delta i ett riktigt konsumentbeteende. I kryptovalutavärlden tjänar plånböcker samma syfte. Det är en sak att ta emot eller spendera Bitcoin, men kanske viktigare är var kommer du att hysa din Bitcoin?

Innan vi dyker in i hur en Bitcoin-plånbok fungerar

Innan vi dyker in i hur en Bitcoin-plånbok fungerar, låt oss täcka några grunder. Alla kryptovalutor har två nycklar – en krypterad nyckel och en dekrypterad nyckel. Den förstnämnda är den ”offentliga” -nyckeln, delad med allmänheten för att acceptera betalningar. Den dekrypterade nyckeln är den privata nyckeln, som används för att komma åt Bitcoin och kryptovalutor, och privat av natur. Kryptovalutor som Bitcoin är öppen källkod och kan ändras av utvecklare i enlighet därmed. Distribuerad ledteknik (DLT) verifierar och registrerar sedan transaktioner och ser till att hela processen är transparent.

En Bitcoin-plånbok innehåller de två tidigare nämnda nycklarna. Med den offentliga nyckeln kan andra plånböcker behandla betalningar till en viss plånboks adress, medan den privata nyckeln tillåter utgifter från den valda plånboken. I grunden är detta ett program som hanterar mynt och interagerar med blockkedjor för att ge „avsändare och mottagare“ ett säkert sätt att utbyta digital valuta.

Eftersom det här är en personlig plånbok krävs ett personligt bankkontonummer förståeligt. Dessa nummer delas med andra användare eller till och med en arbetsgivare (om exempelvis betalning har förhandlats fram i Bitcoin). För att mottagaren sedan ska spendera mynten måste de tillhandahålla den privata nyckeln som korrelerar med den allmänna adress som Bitcoin tilldelats. När en matchning (offentliga och privata nycklar) har säkrats är transaktionen en framgång.

I Bitcoin-plånboksvärlden är inga två plånböcker lika. Som sådan kan en individ skapa ett otaligt antal av dem. En plånbokadress består av en kombination av bokstäver och siffror, versaler och versaler – till exempel B70nYTR009pLKQWNbb4132oPP. Offentliga och privata nycklar har en liknande sammansättning och eftersom blockkedjor är transparenta är det enkelt att granska tidigare transaktioner med en specifik adress. Detta kanske låter „för transparent“, men återigen är en blockchain „pseudonym“, vilket innebär att en persons verkliga identitet aldrig avslöjas. Snarare är det helt enkelt en slumpmässig samling av siffror och bokstäver.

Kryptovalutaplånböcker finns i tre distinkta former

Kryptovalutaplånböcker finns i tre distinkta former – hårdvara, programvara och pappersbaserat. Hårdvaruplånböcker är de säkraste eftersom de bara är anslutna till internet när en transaktion behöver behandlas. Privata nycklar lagras offline och det finns flera ansedda spelare inom detta område. Programvaruplånböcker är de mest populära och har myntats som en “Bitcoin-applikation” eftersom de är fysiskt installerade på den dator där Bitcoin sedan öppnas. Applikationen skapar en wallet.dat-fil där data lagras, och inom den större programvaruplånbokskategorin finns det plånböcker för skrivbord, mobil och online.

Skrivbordsplånböcker laddas ner och nås från specifika datorer. Dessa är förståeligt säkra, men om något går fel med den fysiska datorn kan plånboksprogrammet äventyras. Mobilplånböcker ger mer flexibilitet eftersom de bara körs på smartphones via en app, medan onlineplånböcker körs på molnet och därför kan nås från flera enheter. Slutligen är pappersplånböcker användbara men överlägset minst populära av de tre. Med en pappersplånbok skriver användaren ut en QR-kod för privata och offentliga nycklar för att antingen skicka eller ta emot valuta.

När det gäller att skydda Bitcoin-plånböcker (eller valutor) är det den rekommenderade vägen att ta en säkerhetskopia på samma sätt som deras dator (efter regelbundna tidsintervall). Om du har en skrivbordsplånbok bör filen (wallet.dat) krypteras med flera kopior lagrade på sekundära enheter (datorer, penna enheter etc.). Det är självfallet viktigt att skapa ett starkt lösenord, ändra det regelbundet och till och med överväga en multifaktorautentisering för förbättrad säkerhet.

Programvaran för Bitcoin-plånboken levereras med regelbundna uppdateringar och de senaste säkerhetsförbättringarna. Men eftersom det här är valuta gör det inte skada att lägga till ytterligare lager av säkerhet. Det finns en mängd leverantörer av plånbokstjänster där ute, men de goda har tvåfaktorautentisering, tillsammans med en pinkodbegäran varje gång plånboken öppnas. Stark säkerhetspolicy är ett absolut måste med kryptovalutor.

De flesta plånböcker är gratis

Innan du tar slut och väljer vilken plånbok som helst ska du överväga hur mycket tillgång (dagligen kontra varje vecka) du behöver, hur många olika valutor du kommer att hålla, kostnader, säkerhetsprotokoll och bekvämlighet. De flesta plånböcker är gratis, men vissa hårdvaruplånböcker kräver en minimal investering.

Om bekvämlighet är viktigare (i motsats till säkerhet) måste du troligen kompromissa lite mer på säkerhetssidan. Rörlighet är viktigt om du är intresserad av att komma åt plånboken från vilken enhet som helst, och om du har att göra med mer än en valuta utanför, till exempel Bitcoin, är större plånböcker som stöder flera valutor ditt enda val.

Precis som med en fysisk plånbok är det yttersta målet att hålla en Bitcoin-plånbok säker och ordnad. Det här är ett bra inlägg att spara eller till och med skriva ut och fästa i ditt kylskåp. Heck, dela det med vänner och familj – ju fler användare av Bitcoin och kryptokurrency vi kan få, desto bättre.